Про що не забути коли плануємо весняні роботи в саду

"Готуємо наш сад до весіннього сезону"

Щоб сад гарно виглядав і плодоносив з весни до самої осені, потрібно його підготувати. Користуючись нашими порадами ви зможете успішно цього досягти.

Про що не забути коли плануємо весняні роботи в саду?

Кожен садівник з нетерпінням чекає приходу весни. Природа ніби оживає і з завмиранням серця приходить новий світанок і прекрасне цвітіння саду.

З чого ж почати ?

Якщо на ґрунті тривалий період часу не тане сніг, а роботи не терплять зволікання, тоді прискорюємо процес — на сніг насипати тонкий шар торфу. Якщо час дозволяє — чекаємо. Грунт, на якому розтанув сніг, добре зволожений. Якщо залишити сніговий покрив поруч із деревами, процес поступового зволоження продовжується.

Розпочати підготовку до весняного сезону варто з наведення порядку.

Багато садівників зазвичай вкривають дерева на зиму, загортають стовбури штамбових дерев, хвойних і неморозостійких чагарників. Тепер прийшов час дати рослинам свободу. Наступний крок - очищення землі в саду від торішнього листя, палиць і іншого сміття.

Ревізія і перша обрізка дерев і кущів.

Всі роботи в саду необхідно провести до того, як почнуть набухати бруньки.

Важливий етап - обрізка дерев. Надламані, сухі і підмерзлі гілки і зайві пагони видаляємо. Обрізання рекомендується провести до початку періоду вегетації (кінець лютого-березень, до початку сокоруху), інакше вона може негативно позначитись на майбутньому врожаї.

Особливість весняної побілки.

Якщо осіння побілка дерев з якої-небудь причини не була проведена, тоді це треба обов’язково зробити. Побілка, до складу якої входить крейда і вапно, що добре захищає дерево від нелітаючих комах-шкідників, які зимують у корі або опалому листі. Обробку потрібно робити або рано вранці, або пізно ввечері, щоб сонце не обпікало дерево через призму крапель розчину, що наноситься, а також в безвітряну погоду.

Як «нагодувати» дерева ?

Ослабілі за зиму дерева потрібно підгодувати комплексними весняними добривами. Якщо у вас є добрива в гранулах, спочатку злегка полийте ґрунт біля дерева, а потім прямо рукою розсипте суміш навколо всього стовбура. Після того як підгодували добривами, обов'язково потрібно розпушити грунт. Органіка добре розпушує ґрунт і містить багато поживних речовин. Але вносити її потрібно акуратно, особливо це стосується гною і посліду, що не перепріли. Найкраще на родючість ґрунту впливає перегній.

Весняна боротьба з шкідниками.

Коли хороша погода вже встановилася, необхідно провести процедуру обприскування для захисту вашого саду від шкідників і хвороб. Проводити першу обробку слід до того, як на деревах з'являються перші листочки, але коли бруньки вже готові до їх появи. Ця стадія називається «зелений конус».

Тому, якщо починати наводити порядок з самого початку весни та , то сад буде довго залишатися доглянутим, і не завдасть багато клопоту влітку. Ви з радістю зможете насолоджуватись вашим прекрасним садом.